18 Ocak 2016 Pazartesi

Nokia Geri Dönüyor


Şu anda 30’lu yaşlarda olanlar Nokia’nın efsanevi 3310 telefonlarını çok iyi bilir. Adeta cep telefonlarını hayatımıza sokan ve yaygın bir şekilde kullanmamızı sağlayan Finlandiyalı teknoloji devi Nokia, Samsung ve Apple gibi dev şirketlerin rekabeti ile baş edememiş ve sonunda iflas bayrağını çekmişti. 
Nokia bu zor duruma düşmesinin ardından 2013 yılında akıllı telefon sektöründe pay sahibi olmaya çalışan Microsoft tarafından satın alınmış ve yapılan sözleşmeyle Nokia geçici olarak kendi adını taşıyan telefon üretme işinden çekilmişti. Ancak 2016 yılında bu süre sona eriyor ve işte şimdiden Nokia’nın yeni modellerine ait fotoğraflar ve bilgiler etrafta dolaşmaya başladı bile!
Müjde: Yeni Nokia modeli yolda!
Evet, birçok sosyal ağda ve teknoloji sitesinde Nokia’nın yeni telefonunun fotoğrafları olduğu iddia edilen bazı görseller dolaşmaya başladı. Bu fotoğraflara bakılırsa, yeni telefon HTC One A9’a oldukça benziyor. Yine bu fotoğraflarda telefonun kasasının tamamen metalden oluştuğu görülüyor. 
Telefona yandan bakıldığında ise, itiraf etmek gerekirse, Nokia severleri üzecek bir görüntüyle karşı karşıya kalıyoruz: Telefonun oldukça kalın ve kaba bir tasarıma sahip olduğu gözlerden kaçmıyor. Ama bunun henüz tasarım aşamasında olan bir telefon olabileceğinden ve yılların birikimine sahip bir firmanın bu telefonu mutlaka geliştireceğin, düşünürsek belki de hayal kırıklığına uğramak için henüz çok erken olduğunu söyleyebiliriz.
Malzeme kalitesi belli bir seviyenin üstünde olsa da, tasarımın ucuzluğu ilk bakışta tepki çekiyor. Ancak işte bu noktada telefonun fiyatı devreye giriyor: Piyasada birçok akıllı telefon 500 dolar civarında, hatta çok daha pahalı fiyatlara satılırken, Nokia’nın bu yeni telefonunun sadece 75 dolara satılacağına dair haberler yayılıyor. 
İşte bu gerçekten fark yaratabilir: Böylece bundan böyle bütçesi düşük olan kullanıcılar dahi üst seviye bir akıllı telefon sahibi olarak telefonlarından internete girebilecek, en son uygulamaları kullanabilecek, canlı casino sitelerinde gezinebilecek ve hatta film izleyebilecek. Bunun piyasada küçük çapta bir devrim yaratabileceğine ve telefon fiyatlarını aşağı çekebileceğine inanıyoruz.
Nokia efsanesi…
İşte şimdi geri dönmeye hazırlanan Nokia’yı yeniden hatırlama zamanı. Finlandiyalı dev teknoloji şirketinin kökenleri 1865 yılında kurulan bir orman sanayi işletmesine kadar dayanıyor. 1967 yılında bu kurulan ilk şirketle farklı alanlarda faaliyet gösteren iki şirket (Finnish Rubber Works ve Finnish Cable Works) birleşerek Nokia’yı kurmuştur.
Nokia 1992 yılında 1011 model numarasıyla tanınan telefonunu piyasaya sürdü; bu telefon dünyanın ticari olarak satılan ilk GSM telefonu unvanına sahip oldu. 1994 yılında 2100 ile artık bir klasik haline gelmiş olan Nokia zil sesi ortaya çıktı. 2000 yılında ise yukarıda da bahsettiğimiz efsane 3310 piyasaya sürüldü. Daha sonra piyasaya birçok model süren şirket 2013 yılında Microsoft tarafından satın alındı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Disqus Shortname

Comments system

Manşet

Popular Posts